Havířov má jako jedno z velmi mála měst velkou výhodu. Má spoustu zeleně a krásné Meandry řeky Lučiny. Právě v této oblasti nalézá útočiště velká spousta pejskařů a sportovců. A nejen oni. Místní lidé sem chodí sbírat například i medvědí česnek a pampelišky.
A právě z pampelišek se dá vyrobit domácí „med“.
Co k výrobě medu potřebujete?
Suroviny:
200 hlaviček pampelišek
1 kg cukru
3/4 litru vody
šťáva z půlky citrónu
Výbava:
sporák
hrnec
cedník
vařečka
zavařovací sklenice s víčkem
Postup:
200 hlaviček pampelišek dáme do hrnce, zalijeme 3/4 litru vody a přivedeme k varu. Následně odstavíme hrnec ze sporáku a necháme odležet vodu i s pampeliškami přes noc. Další den pomocí cedníku vyvařenou vodu z pampelišek scedíme, přidáme do ní 1 kg cukru a šťávu z citrónu. Vše vaříme 1 hodinu. Následně necháme celou směs vychladnout. Po vychladnutí směsi ji opět 1 hodinu vaříme a následně nalijeme vzniklou horkou směs do zavařovací sklenice a zavíčkujeme.
Máte i vy svůj oblíbený recept? Podělte se o něj s našimi čtenáři.
Zašlete nám ho na email info@havirov-zije.cz. Jako předmět emailu uveďte OBLÍBENÝ RECEPT. Nezapomeňte se pod něj podepsat.